Gratis verzending bij bestellingen vanaf €65,-

We drinken steeds meer drankjes met gember

gember-drank

We drinken steeds meer
drankjes met gember

Het begon met schijfjes gember in de thee, nu zit gemberbier in de lift. Logisch, zegt foodtrendwatcher Esther Haanschoten. ,,We zijn op zoek naar producten met natuurlijke ingrediënten.’’ Er is steeds meer keus.

Eerst had je alleen het oude vertrouwde Bundaberg. Het gemberbier (zonder alcohol) uit Australië is al jaren in ons land te koop. Ginger ale, de Amerikaanse versie, raakte in zwang tijdens de drooglegging in de jaren 30. Het lijkt wel of Nederland nu klaar is om het drankje te omarmen, want het aanbod van gemberlimonades groeit gestaag.

Zonder alcohol

Jumbo verkoopt naast Bundaburg ook Old Jamaica en het aanbod bij Albert Heijn behelst naast die twee merken ook nog de merken Belvoir en Grace. Allemaal zonder alcohol. ,, We zien een stijging van de verkoop van producten met gember’’, aldus een woordvoerder van AH, die geen verkoopcijfers kon geven.
De hype begon ermee dat we gemberthee gingen maken, schijfjes gember die je trekt in heet water, zegt foodtrendwatcher Esther Haanschoten. Albert Heijn ziet dat ook aan de kassa. Het afgelopen jaar steeg de verkoop van stronkjes gember met 20 procent. ,,Gemberthee is goed voor je maag en voor je spijsvertering. Het werd ook hip om een gembershot te nemen, een shotje met een geconcentreerde hoeveelheid gember erin. Vooral de jongere generatie is bezig om goed op de gezondheid te letten.’’

Dat vertaalt zich ook in nieuwe drankjes, die een alternatief vormen voor de frisdranken die bomvol suiker zitten. ,,Gemberbier is een volwassener drankje, met een complexere smaak’’, aldus trendwatcher Haanschoten. Naast de bekende merken zijn ook Gosling’s Gingerbeer, Fever Tree, Thomas Henry, Fentimans en East Imperial te koop in ons land. Supermarktketen Marqt heeft ook Cawston Press ginger beer en daarnaast een sprankelend waterdrankje met gembersmaak van het merk Whole Earth.

Moscow Mule

Gemberbier waaide volgens Haanschoten over uit Londen en New York, waar het spul vooral wordt gebruikt voor een cocktailhit Moscow Mule. ,,Dat maak je met gemberbier, wodka en munt. Het is ontzettend populair in de Verenigde Staten.’’

Zelf een gemberdrankje maken kan heel goed. Net als Surinaamse vrouwen doen, schetst Esther Haanschoten. ,,Dames zitten daar rustig een halve dag gember te schillen met zijn allen. Ze doen het in tonnen, met water en suiker. Dat laten ze urenlang trekken. Na het filteren schenken ze het in flessen. In het boek Surimam Cooking staat precies vermeld hoe je de lekkerste limonade maakt. Het spul is zo goed, dat het binnenkort ook verkrijgbaar is bij het populaire strandpaviljoen Woodstock in Bloemendaal.”

Deel dit artikel

Meer artikelen

wortelsoep gember kurkuma
Recepten

Wortelsoep met gember en kurkuma

De dagen worden korter, het wordt wat kouder en Halloween staat voor de deur. Dat betekent tijd voor een heerlijke wintersoep met gezonde groente en verwarmende kruiden. Dit is een eenvoudig recept voor wortelsoep met gember en kurkuma.

Lees verder »
gemberthee
Recepten

Gemberthee maken

Begin iedere ochtend vól energie of kom even helemaal tot rust na een drukke werkdag. Met ons biologische gembersap maak je zelf snel en eenvoudig gemberthee.

Lees verder »

Winkelwagen

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Verder winkelen